نظریه ادبیات شیعی
درآمدی بر اصالت حماسه در فرهنگ تشیع- قیمت: 275,000 تومان
توضیحات و مشخصات
«نظریه ادبیات شیعی: درآمدی بر اصالت حماسه در فرهنگ تشیع» نوشته دکتر فرزاد قائمی در تلاش است تا روابط و تأثیرات متقابل میان فرهنگ تشیع و ادبیات حماسی ایرانی را از دوره پیش از اسلام تا عصر معاصر بررسی و تبیین کند. این کتاب با تمرکز بر نقش ادبیات در تحکیم هویت دینی و ملی ایرانیان، به خصوص در قالب شعر و حماسه، سعی دارد نشان دهد که چگونه ادبیات حماسی به عنوان یک عنصر فرهنگی، در شکلگیری و انتقال ارزشهای تشیع نقش داشته است.
در این کتاب، دکتر قائمی از منظر تاریخی و نقد ادبی، به بررسی متون کلاسیک و معاصر میپردازد و نشان میدهد که چگونه این آثار ادبی، از جمله شاهنامه فردوسی، به مخاطبان خود امکان میدهند تا با ارزشهای اخلاقی، دینی و ملی خود ارتباط برقرار کنند. این ارتباط همچنین در برابر تهدیدات خارجی و داخلی، به عنوان یک سپر دفاعی عمل میکند.
بریدهای از کتاب نظریه ادبیات شیعی
حماسه در ایران، همیشه ریشه در ادبیات مردمی داشته؛ نیروی محرکه مقاومتهای اجتماعی را در برابر بیگانگان تامین میکرده است. این کتاب نه در قالب یک سیر تاریخی، بلکه با طرح یک چهارچوب مفهومی برای تبیین نظریه «حماسهگرایی تشیع» نقش تشیع را به عنوان یکی از منابع اصلی فرهنگ حماسی، بهویژه نقش راهبرانه نیرومند فردوسی را در این روند بررسی کرده است؛ نقشی که در هزارسال اخیر، در مسیر شکلگرفتن هویت اجتماعی و تاریخی ایرانیان پیوسته تقویتشده، جایگاه مهم شاهنامه در ایران امروز نیز در همین راستا قابل درک است. رشد سیاسی تشیع نیز که مسیری از سرکوب تا اقتدار را از عصر عباسی تا صفوی طی کردهاست، از حیث تبلور انگیزههای حماسی، با همین رویکرد تحلیل شدهاست. فرهنگ حماسی در ایران که ریشههای عمیق پیشااسلامی داشته، در عصر اسلامی، در برابر سرکوبهای خلفا و سلاطین و ترکتازی قبایل مهاجم، مسیر تازهای از تابآوری سرسختانه را ایجاب کردهاست. همین رویکرد باعث شد، سیر حماسه در ایران اسلامی، وحدت دو بعد هویت ملی و ایمانی را که اتفاقا به شاهنامه فردوسی آغاز شده بود، تداوم بخشد. حتی «حماسهگرایی» به هنجار اعتقادی و نوعی فضیلت اخلاقی تبدیل شود که الهامبخش شکلگیری مفاهیمی چون دولت-ملت آرمانی باشد.
مشخصات
-
شابک:
9786000349899
-
قطع:
رقعی
-
تعداد صفحه:
428
-
سال انتشار شمسی:
1402
-
نویسنده:
فرزاد قائمی،
پدیدآورندگان
-
نویسنده یا مولف کتاب نظریه ادبیات شیعی
برای ثبت نقد و بررسی وارد حساب کاربری خود شوید.